Architects Collective

Martini-Klinik

Project description

Construction of a hospital

Location

Hamburg, GER

Client

KFE Klinik Facility-Management
Eppendorf GmbH

Architecture

Architects Collective
HWP Planungsgesellschaft mbH

Completion

2022

Floor area

9,600 m²

Download project

Restrained solitaire
The new Martini-Clinic is a self-confident, yet restrained, solitaire, which enters into dialogue with the environment and thus perfectly fits into the Eppendorf university campus. The newly created access area broadens the existing park and creates a meeting and communication place. The two-story main entrance, located at the park side, cordially receives patients and visitors alike.

Confident clinker brick
The characteristic element of the building, the clinker brick, is an important part of the grown identity of the city of Hamburg and – in particular – of the campus. The heterogeneous structure of the proposed brick façade and the functional and creative zoning of the outer shell enable an exciting dialogue with the neighboring buildings. In addition, the vibrant impression of the building, which comes from the diverse cast of shadows produced, is being intensified through the depths of the façades.

Wellbeing
Regardless of the size of the building, attention is paid to keeping the human scale clearly in mind. The functional interior of the clinic is enriched with numerous informal meeting places, waiting areas, terraces and viewpoints. In the nursing rooms, floor-to-ceiling opening panels with glass railing enable light-flooded rooms.


First floor

University campus with the new Martini-Clinic

 



Access area with view of the park


Ward floor with a terrace for the patients


Park view