Architects Collective

Südspidol

Project description

Construction of a hospital

Location

Esch sur Alzette, LUX

Client

Centre Hospitalier Emile Mayrisch

Architecture

Health Team Vienna
(Architects Collective & Albert
Wimmer ZT-GmbH)

Competition

1st prize EU-wide competition

Planning services

Design & site supervision

Completion

2022

Download project

A district develops
A building complex representing cutting edge and future oriented hospital architecture is currently being built on the grounds of a 56,000 m² plot in the south of Luxembourg, scheduled to be completed by 2022. The award winning healthcare design for the second largest hospital in Luxembourg is proof of the critical roles that aesthetics, functionality, creativity and practicality play to ensure the wellbeing of patients and the comfort of staff and visitors.

Make one out of three
The new hospital complex consists of three separate clinics in the shape of triangular buildings, to house all departments and institutes of a general hospital. Among them are the main hospital with ambulance and care areas, cancer center and the departments of psychiatry and geriatric medicine. The building complex is characteristic of a green campus with open spaces and a diverse landscape, all of which is connected by an underground supply and disposal area.

Friendly efficiency
The backbones of the project are a carefully planned structure that meets the human, i.e. patient requirements, as well as the complex medical procedures of a process oriented hospital. In addition, the planning team focused on minimizing pathways for an optimal navigation, the inclusion of nature and the creation of comfortable rooms to support the recovery and wellbeing of patients.


The main hospital with ambulance and care areas, the cancer center and the departments of psychiatry and geriatric medicine are placed in three separate clinics in the shape of triangular buildings.


Slats on the facade

Floor plan E3


Several buildings form a pleasant structured complex. The campus-like character gives the clinic a human benchmark.

 


The site development is realized due to the main level and efficiently combines the separate buildings


The quality of the campus-like structure can be experienced best in the protected courtyards.


The use of prefabricated and standardized elements enables a smart and economic construction

The planning team focused on minimizing pathways for an optimal navigation and on the inclusion of nature.


The design ensures the wellbeing of patients and the comfort of staff and visitors.