Architects Collective

Weingut Nett

Project description

Construction of a winery

Location

Neustadt an der Weinstraße, GER

Client

Weingut Bergdolt-Reif & Nett

Planning services

Masterplan / pre-design / design /
detail planning / site supervision

Completion

2017

 

Download project

Wine functionalism
The Nett Winery, located in the Pfalz wine region of Germany, can be described as a light, modern, generous, representative and minimal building. Comprised of two long-stretched halls as well as a covered passage, it looks like a geometric ray ready to unfold across the landscape. Inside the building the wine ripens on a vast space of nearly 4,500 m². Claiming the highest quality of wine production, the challenge was to design a completely new building that ambitiously combines the entire production as well as a shop, tasting room, storage, office and living spaces - and which meets the family’s expectations, too.

Japan and Vienna meet in the Pfalz
A timber frame construction was chosen as the primary structure, pre-fabricated exterior wood walls protect the wine from large temperature fluctuations. The protective shell was made of massive charred wood panels using the traditional Japanese Shou-Sougi-Ban technique, which gives a surprising aesthetic appearance to the building. The interior walls are made of pumice concrete, functioning as thermal storage, absorbing humidity and contributing to the sustainability of the winery. The striking angled skylights on the roof provide the building’s interior with daylight and fresh air. The design brings to mind a contemporary version of a Japanese tea house, combined with the design language of early Viennese modernism.



The traditional Japanese Shou-Sougi-Ban technique gives a surprising aesthetic appearance to the building.

Shou-Sougi-Ban technique: charring the wood



Axonometric projection


The striking angled skylights on the roof provide the building’s interior with daylight and fresh air. The design brings to mind a contemporary version of a Japanese tea house.

 


Production with shop, tasting room and storage as well as office and living spaces are merged under one roof.


Pumice concrete

Site plan