Architects Collective

Residential building Elsbethen

Project description

Residential building

Location

Elsbethen near Salzburg, AUT

Client

Abakus GmbH

Planning service

pre-design / design / detail-planning /
site supervision

Completion

2018

GFA

1.500 m²

Download project

Embedded in the village structure and situated in the immediate vicinity of the new Red Bull headquarters in the former Rainer barracks in Elsbethen near Salzburg, a smart, urban residential complex was created: Ten one- to two-room apartments with about 45 square meter and five maisonette apartments with approximately 70 square meter are located on only 580 square meter building area.

Rich in contrast
The predominantly south-facing apartments are all equipped with a loggia, a balcony or a garden. An essential design feature are the overhanging balconies with niches for a maximum of privacy. Contrasting colors externally and internally accentuate the volumes and give the residential building a modern character. The spacious staircase with its clear forms and high-quality materials looks friendly and inviting. In addition, large window fronts create a lot of light and connecting vistas to the surrounding houses and adjacent forests.


Site plan


Northeastern perspective


Animation floor plans

Section


Southwestern perspective

 

Overhanging balconies with niches for a maximum of privacy and contrasting colors characterize the building.